Новини

Изключителен интерес към програмата „Вселена от възможности“ на Пощенска банка

Приключи първият етап от уникалната социално отговорна инициатива „Вселена от възможности“, която Пощенска банка стартира по случай своя 30-годишен юбилей. В реализираната изцяло онлайн кампания, която предизвика изключителен интерес, до втори етап достигат общо 238 проекта в категориите „Дигитални иновации“, „Образование“ и „Зелени проекти“, които ще се състезават за вота на публиката. Само най-добрите 30 от тях, получили най-силна публична подкрепа, ще имат възможността да достигнат до финалния трети етап, когато независимо жури ще определи и победителите. На ексклузивно създадената иновативна онлайн платформа www.30yearspostbank.bg в периода 17 май – 10 юли всеки желаещ (гражданин или организация с нестопанска цел) имаше възможността да представи своите атрактивни идеи и проекти с фокус върху социалното предприемачество в полза на обществото. Три от проектите с потенциал в ключовите области „Дигитални иновации“, „Образование“ и „Зелени проекти“ ще получат безвъзмездно финансиране на обща стойност 30 000 лв.

 

„Изключително щастливи сме от големия интерес към нашата инициатива, но още по-радостни сме, че има наистина добри и нестандартни идеи, които заслужават да бъдат открити, представени и подкрепени. Нашата цел беше да насърчим предприемачите и хората с идея да бъдат още по-смели и да представят проектите си, свързани със съвременните технологични решения, образованието и екологичните иновации, защото знаехме, че такива има и те са ценни за нашето по-добро утре. Гордеем се, че иновативната ни и изцяло онлайн базирана кампания за корпоративна социална отговорност успя да добие мащабна популярност сред обществеността и да предложи вселена от нови възможности на мотивираните хора с визия за общото ни бъдеще, аргументирана с креативни идеи и конкретни действия“, коментират от Пощенска банка.

 

Във втория етап, който вече стартира и ще е отворен до 31 юли 2021 г. включително, всеки потребител има възможност да подкрепи избран проект, като даде глас за своя фаворит на платформата www.30yearspostbank.bg. Гласуването е ограничено до един глас за един проект във всяка от трите категории „Дигитални иновации“, „Образование“ и „Зелени проекти“, като се осъществява посредством регистрация с e-mail или Facebook профил. Финалистите, събрали най-много гласове от публиката в платформата – по 10 в категория, ще бъдат обявени на 1-ви август 2021 г. на 30yearspostbank.bg и сайта на Пощенска банка, след което ще започне поетапното им представяне с кратки видео визитки в профилите в социалните мрежи на банката.

 

238-те проекта в полза на обществото, които участват в надпреварата за безвъзмездно финансиране, са съответно:

  • категория „Дигитални иновации“ - 39 кандидатури
  • категория „Образование“ - 136 кандидатури
  • категория „Зелени проекти“ - 63 кандидатури

 

На 14 септември 2021 г. ще се проведе специално събитие, на което журито ще обяви и награди тримата победители – по един проект във всяка категория. Стойността на финансовата помощ, която може да получи победителят във всяка една от тях, е 10 000 лв., а авторите му се ангажират със срок за реализиране в рамките на 6 месеца от датата на получаване на финансирането.

 

Експертното жури, което ще оцени проектите и ще обяви победителите в трите категории ще бъде в състав: 
• Г-жа Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на УС на Пощенска банка, както и председател на журито;
• Г-жа Красимира Величкова, директор на Български дарителски форум; 
• Г-н Момчил Василев, изпълнителен директор на Endeavor България; 
• Г-н Огнян Траянов, председател на Националния съвет на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН и изпълнителен директор на „ТехноЛогика” ЕАД; 
• Г-н Светлин Наков, съосновател и мениджър „Обучение и вдъхновение“, СофтУни.

 

***

За Пощенска банка:

През 2021 г. Пощенска банка празнува своята 30-годишнина на пазара у нас. За този период финансовата институция непрекъснато се ангажира с процесите, през които преминава българското общество, посредством своята социално отговорна и дарителска дейност. Специалната онлайн платформа „Вселена от възможности“ надгражда активните действия на Пощенска банка в сферите на образованието, опазването на околната среда и популяризира иновациите в съвременното общество. Сред многобройните проекти и инициативи, които финансовата институция реализира, са стратегическото партньорство със СофтУни и Finance Academy, програмата „Финанси по ноти“, подкаста „Финанси на фокус“, вътрешната програма „Зелени заедно“, проекта „Зелени истории на открито“, инициативата „Герои в зелено“, съвместния проект с MasterCard „Зелена класна стая“ и много други.

 

За „Вселена от възможности“:

„Вселена от възможности“ е проект на Пощенска банка, който цели да генерира интересни идеи, свързани със социално предприемачество в полза на обществото. „Вселена от възможности“ предоставя шанс на всеки с идея за проект, който би променил живота към по-добро, да се състезава за финансиране на неговото реализиране. Повече информация и регламент за участието в проекта можете да видите на https://30yearspostbank.bg/terms-and-conditions/.