Петя Димитрова

Главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Пощенска банка

Г-жа Петя Димитрова е главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Пощенска банка (с правно име "Юробанк България" АД). Професионалният ѝ път в Пощенска банка започва през 2003 г. като главен финансов директор на осемте дъщерни компании на "Юробанк И Еф Джи Груп" в България. През 2005 г. заема и длъжността прокурист на Пощенска банка. През 2007 г. е назначена за изпълнителен директор и член на УС на ДЗИ Банк. След юридическото сливане на ДЗИ Банк и Пощенска банка тя става изпълнителен директор и член на УС на обединената банка. През 2012 г. г-жа Димитрова става главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Пощенска банка.

Под нейно ръководство Пощенска банка само за няколко години осъществява три успешни сделки като придобива и интегрира за рекордно кратко време първо Алфа Банк - клон България, а след това и Банка Пиреос България. През 2023 г. Пощенска банка успешно приключи сделката по придобиването на търговското предприятие и дейността на „БНП Париба Лични финанси“, българския клон на BNP Paribas Personal Finance S.A, Франция. Дейността на клона премина към семейството на Пощенска банка и продължава работа на българския пазар под бранда ПБ Лични финанси. Тези сделки са поредни стъпки за затвърждаването на позицията ѝ на системна за пазара банка и за разширяването на клиентската ѝ база.

Г-жа Димитрова започва кариерата си през 1996 г. в Консулския отдел на Американско посолство. След това, в периода 1998-2003 г. работи в PricewaterhouseCoopers като старши мениджър и старши одитор.

Г-жа Петя Димитрова е дипломиран експерт-счетоводител от Асоциацията на дипломираните експерт-счетоводители (ACCA) в Лондон,  има EMBA степен от Университета в Шефийлд, Великобритания и две магистърски степени по "Финанси и банково дело" и "Туризъм" от Университета за национално и световно стопанство и Софийския университет "Св. Климент Охридски". Притежава още дипломи по програма за развитие на мениджърските умения от ALBA Бизнес училище за следдипломна квалификация, Харвард; сертификат за мениджърски умения от Университет Джорджтаун, Вашингтон; диплома по "Управление и социално развитие на НПО" от Аристотеловия университет в Солун и Македонския университет, Гърция. Тя има и сертификати за успешно завършване на програмите „Harvard Business School" през 2018, 2019, 2020, 2021 и 2023 г., както и за сертификат от Бизнес училище Said, Университет Оксфорд през 2022 г. Г-жа Димитрова е придобила професионална квалификация във Великобритания, Гърция, Холандия, Белгия, САЩ и България, и е участвала в различни престижни международни обучения, семинари и конференции.

Г-жа Димитрова е председател на УС на Асоциацията на Банките в България. Тя е член на управителните съвети на фондация "Атанас Буров" и на сдружение "Ендевър България". Тя е вицепрезидент на Канадско-българската търговска камара, член на УС на КРИБ, член на Университетския съвет на Американския университет в България, член на Съвета на директорите на Гръцкия бизнес съвет в България. Петя Димитрова е член на Индустриалния консултативен съвет по промишлеността на CITY College към университета в Шефийлд, Великобритания. Също така е член на Young Presidents’ Organization (YPO); член на Форума на младите световни лидери (Young Global Leaders Forum) към Световния икономически форум; член на Gerson Lehrman Group Accounting Council, Лондон; член на Chartered Management Institute, Великобритания и съосновател на Обществения съвет на жените в бизнеса.

Г-жа Димитрова притежава редица награди, сред които престижното отличие  "Мисис Икономика" в конкурса "Мистър и Мисис Икономика", организиран от КРИБ и сп. "Икономика" ( 2015, 2018 г.), специалните награди „Банкер на годината“ на вестник "Банкер" през 2012, 2015, 2017, 2019, 2020 и 2022 г., приз на Фондация "Атанас Буров" за банково и финансово управление (2017); носител на наградата "Жена на годината" в категория "Бизнес" на сп. "Грация" (2014); има две сребърни отличия на наградите "Stevie Awards за жените в бизнеса" – "Изпълнителен директор на годината за Европа, Близкия Изток и Африка" и "Изпълнителен директор на годината в сферата на услугите за организации до 2500 служители" (2013); отличието "Млад световен лидер" от Форума на младите световни лидери към Световния икономически форум (2012); отличие за изтъкнат възпитаник на Международния факултет, Университет "Шефийлд", Великобритания (2011); "Бизнес дама на годината" (2010); голямата награда в годишния конкурс за млади мениджъри "Next Generation" на в. "Капитал" (2009) и др.

Под нейно ръководство Пощенска банка печели близо 100 престижни международни и български награди, сред които злато в категорията за осигуряването на отлично клиентско преживяване в банкирането (Excellence in Customer Centricity or Customer experience) в един от най-престижните европейски конкурси в банковия сектор - The Retail Banking: Europe 2019 Awards, отличието „Най-добра банка в банкирането на дребно в България“ за 2018, 2019, 2020, 2021 и 2022 г., "Най-добра дигитална банка 2021“ и "Най-добро приложение за мобилно банкиране 2021“ от лондонското издание World Finance Magazine, награда "Банка на годината" за 2021 г.  и приз в категория „Динамично развитие“ от Годишните банкови награди на „Асоциация Банка на годината“. Пощенска банка, също така, е отличена като "Топ работодател" (Top Employer) в България със сертификат от международния независим Top Employers Institute. Отличието е за нейната иновативна визия и високи стандарти в прилагането на световно утвърдени работодателски практики в управлението на човешките ресурси, грижата за хората, условията на труд, програмите за личностно и професионално развитие на служителите и др.

През 2021 г., за десети път, престижното световно издание за капиталови пазари, управление на активи и инвестиционна дейност Global Custodian определи Пощенска банка като най-добрата банка попечител в България. Също през 2021 г. Пощенска банка беше отличена за седми път с високото отличие от Европейската банка за възстановяване и развитие – наградата за „Най-активна банка в България в търговското финансиране за 2020 г.“

Сред спечелените награди са също за най-добър работодател, множество отличия за най-добри CSR проекти и много други.