Новини

Петя Димитрова: Банките в България са фокусирани и ще бъдат готови за присъединяване към еврозоната от 1 януари 2025 г.

„Банките в България може би са най-готовата част от нашето общество за влизане в еврозоната. Ние си поставихме задача заедно с БНБ и с Министерство на финансите, независимо какво се случи, да бъдем готови и за нас датата е 1 януари 2025 г.“ Това заяви Петя Димитрова – главен изпълнителен директор и председател на УС на Пощенска банка и председател на УС на Асоциацията на банките в България (АББ), на конференцията "България в еврозоната, кога?", проведена в София. Форумът бе организиран от Асоциацията на банките в България, Асоциацията на почетните консули в България и Българската CFA асоциация и привлече повече от 700 гости.

 

Тя бе модератор на един от панелите, с акцент върху икономическите и финансовите аспекти, и ползи от членството в Еврозоната. В него участваха Джордж Заняс, бивш министър на финансите на Гърция и председател на Борда на директорите на Групата Юробанк, Михалис Сарис, бивш министър на финансите на Кипър, посланикът на Словения у нас Нейно Превъзходителство Наташа Бергел, както и представител на бизнеса у нас.

 

Димитрова изтъкна пред гостите, че банките в България са фокусирани върху тази задача и ще бъдат готови с всички инструменти за влизане на страната в еврозоната. Тя посочи, че в процеса на присъединяване към еврозоната голямата тежест се поема при банките и добави, че според изчисления банковата система ще похарчи над 300 млн. лева само за присъединяването. „Ние се готвим много упорито във всички възможни формати, включително и през Асоциацията на банките, каза Димитрова.

 

Тя отбеляза провеждането на информационната им кампания, един от акцентите, на която е разясняване на ползите от членството в еврозоната. „Надявам се, че тази цел ще бъде взета присърце и от следващото правителство, което ще имаме след изборите и ще бъде направено всичко възможно да се присъединим през 2025 г., когато според мен имаме реален шанс и възможности да го направим“, акцентира Петя Димитрова.

 

Джордж Заняс, от своя страна, посочи, че ползите от въвеждането на еврото са много, като най-голямата е, че еврозоната има най-добрите правила за управление и всичко се свежда до това дали искаш да си в центъра или в периферията. „Това е въпрос на избор - дали искаш да се чувстваш повече или по-малко европеец, затова според мен еврото е най-осезаемият знак на това да си същински европеец“, коментира още Заняс.