Новини

Пощенска банка и Mastercard® реализираха втория етап от проекта "Зелена класна стая" на Витоша

Пощенска банка и Mastercard® реализираха успешно втората фаза на социално отговорната инициатива "Зелена класна стая" на територията на Природен парк "Витоша". В резултат беше изградена свързваща образователна алея между иновативния амфитеатрален кът, намиращ се в района на Музея на мечката, и местността Дендрариума, за да може туристите да се придвижват безопасно между двата обекта, без да използват главната пътна артерия. Алеята е част от съвместния проект на двете компании, който се реализира в партньорство с Дирекцията на Природен парк "Витоша" и стартира през лятото на 2021 г. със създаването на креативно пространство за учене, игри и забавление на открито за посетителите на планината.

 

Близо 100 служители от двете компании, заедно с представители на Дирекцията на Природен парк "Витоша", участваха в довършителните дейности по проекта. Специални гости бяха отново Радина Кърджилова и Деян Донков, които се включиха и в първата фаза на проекта през 2021 г. Доброволците поставиха обозначителни табели по свързващата алея за ориентир на посетителите на планината, лакираха и довършиха образователни табла с любопитна информация за дървесните видове, които може да се срещнат в местността Дендрариума и птиците на Витоша, лакираха няколко маси "Витошки тип", беседка и съществуващ мост в района. По продължението на алеята е разположен изцяло нов кът за отдих, включващ няколко пейки, маса с вградена настолна игра и интерактивно табло с местещи се елементи за най-малките посетители на планината, които подреждайки правилно животните, изобразени на него, ще имат възможност да научат любопитна информация за тях. Доброволците помогнаха за лакирането и боядисването на новосъздаденото по проекта детско съоръжение с арт инсталация на гнездо, както и за освежаването на втори детски кът в района, в който специално беше вграден и голям дървен пъзел. Участниците имаха възможност да се включат в довършването на специална Библиотека в планината, която беше монтирана в креативния кът на амфитеатралната сцена, както и да донесат своя книга, която да оставят там. Служителите заедно с техните деца се включиха в редица допълнителни активности - workshop за направата на къщички за птици, които след това заедно монтираха по продължението на Алеята, разшириха зелените си познания с участие в "Минутка за екология" от АСОРИ (Асоциация за социална отговорност и развитие чрез иновации), а впечатляващ момент за всички беше образователната беседа, изнесена от организация "Зелени Балкани". Експертите запознаха присъстващите с темите за замърсяването на природата и как то се отразява върху дивите животни, дадоха ценни съвети какво може всеки от нас да направи в полза на природата, децата имаха възможност да видят на живо и да се снимат с истински птици, а кулминацията от представянето им беше освобождаването на две птици от вида "Мишелов".

 

В зеленото приключение участие взеха много деца, които имаха богата развлекателна програма с игри и разходки по Алеите на Дендрариума. Накрая малки и големи релаксираха с музикален workshop с групово свирене на барабани и специфични перкусионни инструменти. Използвайки силата на ритъма и фокусирайки вибрацията на групата чрез невербални комуникационни техники, участниците имаха възможност да надградят взаимоотношения си, като усетят енергията на един по-уверен и сплотен екип.

 

"Второто издание на "Зелена класна стая" е продължение и доказателство на нашия стремеж да сме сред най-активните корпоративни граждани в страната и да отдаваме непрекъснато знания, труд и усилия в средата, която ни заобикаля. В нашата банка сме единни по отношение на каузи, които оставят положително отражение сред природата и дават допълнителна стойност във възпитанието на едно по-зелено самосъзнание, уважение и екипен дух. Те са част от нашата активна ESG стратегия и политика за корпоративна социална отговорност. Радваме се, че съвместния ни проект с Mastercard® и Дирекцията на Природен парк "Витоша" отново ни събра на любимо място – в планината и ни помогна да направим пространството още по-привлекателно за бъдещите му посетители", коментират от Пощенска банка.

 

"Зелена класна стая" е значим проект за Mastercard® и сме благодарни, че имаме възможността да бъдем част от неговото осъществяване. Компанията е силно ангажирана със своите ESG политики и всички ние сме поставили като приоритет възможността да проправяме зелени пътеки по пътя към устойчивото бъдеще. Ще продължим да го правим през значими каузи и инициативи, като "Зелена класна стая", защото вярваме, че именно те имат осезаемо отражение върху качеството на живот на хората", сподели Ваня Манова, мениджър на Mastercard® за България, Северна Македония, Албания и Косово.

 

"Щастливи сме, че големи компании с активни политики за корпоративна социална отговорност като Пощенска банка и Mastercard® всяка година ни подкрепят, за да облагородим планината и да изградим креативни пространства, в които да обучаваме най-малките посетители на планината. Това, което наблюдаваме с екипа ни в Дирекцията на парка, е много положително – все повече бизнеси и компании залагат на зелени инициативи, в които активно включват служителите си. Благодарим на всички доброволци и ги очакваме заредени с хубави емоции за следващия ни съвместен проект", допълни д-р инж. Анна Петракиева, директор на Природен парк "Витоша".

 

Проектът "Зелена класна стая" е част от активната социално отговорна политика на Пощенска банка. Той надгражда серията от зелени проекти, които финансовата институция реализира съвместно с Дирекцията на Природен парк „Витоша“ през последните няколко години, като част от вътрешната програма "Зелени заедно с Пощенска банка". Изграждането на зелено самосъзнание е част от корпоративната политика на банката и цел на тези проекти е не само да облагородят средата, но и да мотивират възможно най-много хора да полагат осъзнати действия за опазване на природата. По време на първото издание на инициативата беше създаден креативен амфитеатрален кът, който приветства посетители на планината от всички възрасти, дава богати възможности за учене, игри и забавление, и възпитава уважение към животинските и растителни видове, които се срещат на Витоша, благодарение на алтернативните подходи за обучение чрез преживяване сред природата.

 

Повече за инициативата "Зелена класна стая" можете да видите тук, както и допълнителни снимки от събитието.