27.04.2017-Експертите на Пощенска банка отчетоха съживяване на бизнес климата по Черноморието

Експертите на Пощенска банка отчетоха съживяване на бизнес климата по Черноморието

27.04.2017

Съживяване на бизнес климата по Черноморието, увеличение на кредитирането и добро икономическо развитие на региона като цяло отчетоха банкери на традиционната конференция „Пощенска банка среща бизнеса“ в Бургас. Мениджърите на банката дадоха своята прогноза за 2017 г. и посочиха какви са предизвикателства пред малките и средни предприятия през следващите години. Поканени да присъстват бяха местни предприемачи, експерти, корпоративни клиенти и партньори на Пощенска банка. Днес от 17:30 ч. в хотел „Голдън Тюлип“ в гр. Варна ще се проведе и втора среща на Пощенска банка с бизнеса от региона.

„Бургаският район е изключително важен за положителното развитие на икономиката ни, затова един от водещите ни приоритети е стимулирането на бизнеса и предприемачеството тук, като ще продължим да предоставяме максимално добри условия за кредитиране и да инвестираме в успеха на нашите клиенти. Не бива да забравяме, че България продължава да бъде и сред най-търсените туристически дестинации в региона, което безспорно оказва влияние върху ръста на кредитирането. В последните години морските ни дестинации регистрираха поредица от добри сезони“, казаха при откриването на конференцията представителите на Пощенска банка.

На събитието експертите на банката представиха актуален анализ на бизнес средата в региона. Положителен знак за Черноморието са високите нива на посещения на чужденци, отчетени от Националния статистически институт, които свидетелстват за все по-добрите перспективи за бизнеса в региона. Само през февруари 2017 г. посещенията на чужденци в България са 435.9 хил. или с 20.4% повече в сравнение с февруари 2016 година, като тези, които идват у нас със служебна цел са с 18.7% повече, а тези за почивка и екскурзия - с 16.8%.

Отделно по данни на Агенцията по вписванията в морската ни столица Варна през изминалата 2016 г. е отчетен ръст от 12% при покупко-продажбите на имоти. В другия голям морски град Бургас се наблюдава повишение на сделките с 19,6% за последното тримесечие на 2016 г. спрямо периода юли-септември, което е индикация за сериозно оживление и в сектора на строителството на жилищни имоти, които не са само с ваканционен характер. Друга тенденция, която се очаква да продължи и през тази година, са продажбите на зелено.

Пощенска банка традиционно подкрепя проекти на предприемачи от цялата страна във всички отрасли, като анализ на банката сочи, че най-често кредитира компании в сегмента на търговията на дребно (25%) и едро (11%), производството, хотелиерството, транспорта, ресторантьорството, както и експортно ориентираните сектори. От обсъдените данни на конференцията стана ясно, че повишено търсене на кредити в туризма се наблюдава основно по две направления – разширяване на легловата база и изграждане на нови хотели от вече утвърдени участници на пазара, което е свързано с нарастващия брой външни туристи и реновиране на хотели, изградени между 2002 – 2010 г., както и с поддържане на нивото във вече работещи бази.

Представителите на фирмите имаха възможност да обсъдят полезни аспекти на партньорството с финансови институции, да научат за иновативните продукти и услуги на Пощенска банка за предприемачи, да чуят насоки за улесняване на процесите на фирмено финансиране, както и важните стъпки за реализиране на успешни инвестиционни проекти.